Eelko van Iersel & Arnout Visser

Een prachtige combinatie van schilderijen en glaskunst

Eelko van Iersel I Olieverfschilderijen, abstract en expressief

Arnout Visser zorgt met zijn expositie voor een primeur in Zeeland. PZC 22 juli 2022

Mushroom (paddenstoel) lamp

Deze lampen kunnen alleen gemaakt worden door een zeer ervaren team van glasblazers. Niet archetypisch design voor de massa: het maakproces is te uitdagend om in serie te kunnen produceren. Het resultaat is echter van een ongelooflijke schoonheid en neigt ondanks de praktische toepassing ervan (het is tenslotte een lamp) naar kunst, ook omdat ieder stuk uniek is.

Explosion Spheres, als  wandobject in museum Escher in het Paleis in Den Haag

De bellenstructuur van de EXPLOSIEBOL ontstaat door het glas van binnenuit te blazen door een zelf ontwikkeld gaas van roestvrij staal. Door op het juiste moment te stoppen wordt de “explosiebeweging” bevroren

Uniek en interessant de Zeeuwse knop proeven. Tekst: Arnout Visser

Wat betreft de Zeeuwse knop proeven; die zijn gemaakt in Tsjechië in samenwerking met Meesterglasblazers Petr en Thomas.De Zeeuwse knop is géén rotatie vorm, dat wil zeggen dat deze dus niet met een standaard methode geblazen kan worden. Om toch de vorm met de afdruk van de Zeeuwse knop te maken hebben we een dubbele mal techniek ontwikkeld waarbij de binnenmal de  negatieve vorm van de Zeeuwse knop heeft  Deze mal kan draaien in een houten buitenmal. De combinatie van de twee mallen levert de totale vorm.  We hebben een aantal proeven en tests gedaan om deze techniek onderen de knie te krijgen. En juist al die testvormen nodigen weer uit om daarmee verder te experimenten. Ik heb de vormen gevuld met verschillende vloeistoffen en pigmenten. Magisch om te zien hoe lampenolie en water keurig scheiden; olie drijft op water. Ik heb geëxperimenteerd met  verschillende pigmenten en metaalpoeders die oplosbaar zijn in water of olie. Zo zie je bijvoorbeeld twee soorten vloeibaar ‘metaal’ in een Zeeuwse knop. Een andere proef is gevuld met een klein beetje water; de glazen vorm kan drijven in een vijver; door het verschil in temperatuur van het vijverwater en de omgevings temperatuur, dag en nacht, zal de binnenkant beslaan of juist weer helder worden. Interactief met de verschillende temperaturen van water en de lucht. Verder nóg een proef met kleur; blauwe olie die drijft op geel water; de vloeibare vlag van Oekraïne; deze vorm heb ik afgesloten met een inmiddels waardeloos geworden Russische munt. Met de opgedane kennis hebben we vervolgens een serie Zeeuwse knop kappen gemaakt voor mijn Big Mushroom lampen, alles speciaal ter gelegenheid van de expositie in ‘Galerie T’ te Middelburg.