YVONNE CUP

YVONNE CUP

Nadat zij in 1991 in Sittard haar lesbevoegdheid Tekenen en Handvaardigheid heeft behaald vestigt Yvonne Cup zich als beeldend kunstenaar in Tegelen. Zij werkt in klei en maakt zeefdrukken, maar legt zich voornamelijk toe op schilderwerk. Aanvankelijk olieverf, later acryl. Haar schilderijen vallen op door het heldere, resolute kleurgebruik en de ogenschijnlijk vormeloze vlakken. Krachtige lijnen markeren figuratieve elementen, zoals een tafel, bloemen, menselijke gestalten of de suggestie daarvan. Vrijwel nooit zijn ze compleet en zelden staan ze op de plek waar wij ze verwachten. Perspectief en realiteit staan op gespannen voet met elkaar. De tegenstelling tussen abstract en figuratief is niet relevant; het is niet Yvonnes bedoeling een concrete voorstelling te maken.
Haar schilderijen gaan over ruimte. Eigen innerlijke ruimte, ruimte die je pakt door voor een ander te denken, ruimte die anderen je afnemen door hun verwachtingen op te dringen.
Buiten het atelier is dat een voortdurende worsteling. Yvonne: ‘Het is ook niet zo makkelijk, tenminste voor mij niet, om je ruimte in te nemen. Dat kan heel beangstigend zijn, maar daar wil ik het juist niet over hebben. Het gaat niet over die beklemming, niet over die angst, die benauwenis. Ik zoek het bevrijdende, ik wil vreugde en blijdschap brengen. De wereld een beetje mooier maken. Als later bij mijn graf iemand staat die zegt dat hij veel vreugde heeft beleefd aan mijn schilderijen, dan mag ik tevreden zijn.’