Kunst op z’n plek

Kunstliefhebbers laten zien

In de afgelopen 25 jaar hebben de meest prachtige en uiteenlopende schilderijen, beelden en objecten fantastische plekken gekregen bij kunstliefhebbers thuis. Soms langer geleden aangeschaft, soms nog maar kortgeleden. Altijd met veel gevoel. In het kader van 25 jaar Galerie-T, blikken we met eigenaren terug. Zelfs het allereerst verkochte schilderij mogen we in beeld brengen. Wat zijn wij in Galerie-T altijd blij met de vele geweldige kunstenaars.

De komende maanden werken wij aan het project naar aanleiding van 25 jaar Galerie-T. Wekelijks zullen we een kunstwerk via deze pagina in beeld brengen, met als doel er aan het eind van het jaar een prachtig boek van te maken. Mocht u een bijzondere herinnering aan uw aankoop hebben of iets willen vertellen over de betekenis van het kunstwerk in uw huis dan kunt u mij mailen via iljahector@gmail.com. Het aanleveren van een bijdrage kan tot 1 september.

Kunst op z’n plek met kunstenaar JUUL KORTEKAAS

Bij een bezoek aan het museum Monet in Giverny werd mijn oog geraakt door een prachtig schouwspel. Een heuvel vol met rode papavers. Ik was betoverd. Dit schouwspel werd in mijn brein opgeslagen. Bij een bezoek aan Galerie T, 25 jaar geleden werd ik wederom geraakt. Ditmaal door een drieluik geschilderd door JUUL KORTEKAAS. Een doek/ een veld van prachtige rode papavers. Ditmaal niet in de buitenlucht maar aan een wand in de kelder. Voor mij een moment van ultiem geluk.

Nu 25 jaar later maakt mijn hart nog steeds een sprongetje, bij het aanschouwen van deze schoonheid. Dit doek betekent veel voor mij. Het is zeker een inspiratie bron geweest voor de aanleg van ons eigen WALDEN.

Hartelijke groet, Mariet

Kunst op z’n plek met kunstenaar LUT BRACKX

Gewoon .. Zijn

in 2018 ging onze jongste dochter Jip studeren aan de University College Roosevelt in Middelburg. Met enige regelmaat bezocht ik haar om bij te kletsen en door Middelburg rond te struinen.

Dat rondstruinen kenmerkt zich bij ons door: steegjes verkennen, foto’s maken van elkaar (en daar erg om lachen), met verwondering naar mensen kijken en filosoferen op terrasjes. Gewoon genieten van elkaar, van wat er is en wat er gebeurt.

Geraakt
Op enig moment gebeurde er meer. Mijn blik werd getrokken naar een kunstwerk dat voor een raam hing (wiel met 7 figuren). Er ging van alles door me heen, was echt geraakt door de eenvoud en de vanzelfsprekendheid van de figuren. Maar vooral, ze maken me blij!
Elk bezoek aan Middelburg moest ik even naar ze toe en het gevoel bleef.
Na enig speurwerk kwam ik achter de naam van de kunstenaar en dat GALERIE-T kunstwerken van haar heeft. Ik begon te fantaseren over een Ring van Lut Brackx in ons huis. De prijs was wel een dingetje ..

Klaar
Drie jaar geleden ging Jip studeren in Middelburg en nu is ze klaar met haar Bachelor. Ze heeft een fantastische tijd gehad in Middelburg en gaat een tussenjaar doen om zich te bezinnen op de toekomst.
Mijn wens voor een eigen Ring? Het was nu of nooit.

Nu wel dus
Op 23 april 2021 trokken Jip & ik de stoute schoenen aan en stapten GALERIE-T binnen. We werden allerhartelijkst ontvangen door galeriehouder Lia en getrakteerd op mooie verhalen. Wat een aimabele vrouw en wat een prachtige kunstwerken worden er tentoon gesteld. En die eigen Ring? De keuze was eenvoudig, we werden er als het ware naar toe getrokken.
Lia en haar man Bert liepen mee tot aan mijn auto en ik had het gevoel alsof ik een kind van hen mee nam.

Op z’n plek in Wageningen
De ring hangt op een mooie plek in ons huis. Als ik naar de figuren kijk, word ik elke keer geraakt. Waarom? Ik zal een poging doen om woorden te geven aan wat ze bij mij oproepen.

Ze zitten, er is geen opsmuk of afleiding (door bijvoorbeeld kleding), ze kijken zonder oordeel, genieten, stralen rust uit. Ze maken me blij en zijn voor mij de ultieme uiting van .. ZIJN.
Dat zouden meer mensen moeten doen.

P.s.
Lieve Lia en Bert,
Ik wil jullie hierbij feliciteren met het 25-jarig bestaan van GALERIE-T. Als ik de sfeer bij jullie mag omschrijven: warm en laagdrempelig. En jullie? Vriendelijk, aardig, oprecht nieuwsgierig, maatschappelijk betrokken en no-nonsense. Ik kom zeker nog een keer ‘aanwaaien’ voor een kopje thee.

Groetjes en liefs uit Wageningen,
Hariëtte Nijnens